Etiketter

, , , , ,


Husgudar

Gamla Testamentet beskriver de hedningar, som skulle bli judar: ”Laban var borta och klippte sina får, och så kunde Rakel stjäla med sig sin fars husgudar” (1 Mos 31:19). Vad skulle hon med dem till?

Ytterligare ett av många exempel i GT lyder: ”Denne Mika hade en helgedom. Han gjorde också en efod och husgudar och vigde en av sina söner till präst hos sig” (Dom 17:5). Även fortsättningen beskriver tydligt, att Israels stammar var hedningar (Dom 18:19f).

Kan en efod ha varit en bild av Jahvé?

Jahvé var tydligen en av många gudar som de tidiga ”judarna” dyrkade. Uppslagsdelen i Bibel 1917 säger att ”efod” dels kunde vara ett rituellt klädesplagg, dels en gudabild (Dom 8:26)! I så fall av vilken gud? Efoden användes när David talade med Herren (1 Sam 23:9-12; 30:7 f.). Bibeltexten skapar misstanken, att efoden var en bild av Jahvé. Men Domarboken fördömer gudabilder (Dom 8:26).

Betydelsen av ordet efod har troligen förändrats under seklerna. Om bildförbudet skärptes, och efod inte fick betyda gudabild, måste de heliga texterna ändras. Det gjordes smartast genom att betydelsen av ordet efod ändrades från gudabild till rituell klädnad. Gud får ju göra avbilder – människor. Och skall du människa kröna dig till ställföreträdare, konung och Gud, skall du vara praktfull.

Det var ändå Gideon, den av Gud utvalde ledaren, som lät resa efoden av guld i staden Ofra. Där dyrkades den av hela Israel (Dom 8:26). Det tycks ha vredgat Gud, men när Gideon dog blev det värre. Då övergavs Jahvé, och israeliterna avföll till Baal, som Gideons far dyrkat (Dom 6:25).

Bibelns beskrivning av hur Rakel stjäl sin fars husgudar, säger att de kunde läggas i en kamelsadel. Det var möjligen i någon sorts ficka på sadeln. Sedan satte hon sig på den. En husgud var alltså ett litet ting, kanske bara några centimeter långt, som man höll i handen. Och det var till skillnad från efoden inte en bild av Jahvé.

Det innebär, att Bibeln berättar om något, som är oerhört gammalt. Ty sådana små gudabilder har arkeologerna hittat ganska många av och åldersbestämt. De är 20.000 år, 40.000 år eller 280.000 år gamla. Det kanske inte var Homo Sapiens, som började vara religiös, utan Homo Erectus. Somliga spekulerar om de här bilderna kan vara upp till 800.000 år gamla!

Husgudarna var gudinnor

Kan Bibelns Första Mosebok berätta om traditioner av sådan ålder? Och berättar den om patriarken Jakob, vars tolv söner blev stamfäder till Israels tolv stammar, att han hade husgudar i sitt hem? Husgudar, som inte avbildade Jahvé. Det som arkeologerna hittat är nämligen mest gudinnor.

Just det! De kallas Venusfiguriner. De är alltid försedda med överdrivna kvinnliga kännetecken. De är runda och frodiga. Ibland har de kraftigt överdrivna vaginor. Det verkar vara Moder Jord, som bilderna beskriver. Hon brukar vara hustru till himmelsguden i teologierna.

Klicka på länken ”Sheela na gig”. Hon kan misstänkas ha varit en hednisk Moder Jord, så populär att kyrkan var tvungen att på något sätt svälja henne. Kelterna hade någon gudinna, som fick bli kristet helgon, och här i Sverige byggdes kyrkor på hedniska offerplatser, för att stjäla platsens helighet. Odensvi betyder Odens kultplats. Nu heter det Odensvi kyrka!

Istidens schamaner

Sheela na gig kan förenas med urtida shamanistisk religion, men även med dunkla ord i Bibeln.Vi skall nu tillbaka till vår in- och utgång. Det som jag skrev om sist. Om ni vänder er till Svenska Folkbibeln, och söker er fram till Ps 121:8, så hittar ni även där våra in- och utgångar.

Shamanerna tycks redan på istiden ha sysslat med aktiviteter påminnande om sådant vi regelbundet brukar kunna se på TVs ockulta program (Det Okända på TV4). Mer seriöst ägnar läkare och psykologer sig åt att studera ”nära döden-upplevelser”. Vi tycks kunna ha upplevelser av en tunnel, som för oss till en annan värld. Denna tunnel kan vi anta är en utgång från denna värld och ingång till nästa.

Då är det ganska klart, vad som är ingången till vår värld och utgång från den andra. Det bör då också kunna vara en tunnel, och en sådan kan vi ju se, eller hur? Vi lämnar kvar vår kropp, när vi sticker, och får en ny när vi kommer. För våra förfäder verkade det här logiskt och begripligt redan för 50.000 år sedan. Kanske var det långt tidigare.

En feministisk reinkarnationslära

Idén öppnade för en reinkarnationslära. Enligt Första Mosebok lever människan många hundra år här på jorden. Vi kan spekulera om hur lärorna såg ut på istiden, och då får vi använda oss av de många spåren av dem i våra sentida religioner. Var så goda och sätt igång!

Kvinnans ställning blir inte lite speciell i detta tankesystem. Hon blir en sorts kollega till Sankte Per. Hon är i sig den Andra Världens utgångport. Gudomlig på riktigt. Idéerna stärker arkeologen Marija Gimbutas teorier om ett Gamla Europa med matriarkat och gudinnelära. Det här är nog något för feminister.