Etiketter


När jag började blogga 2013, fick jag från början ganska många kommentarer från hårda ateister med med tydliga politiska högeråsikter. De uppfattade min kritik av traditionell bibeltolkning och glödande fromhet som att även jag skulle vara ateist. Någon hoppades på min hjälp att angripa all tro.

Den politiska hemvisten för flera av dem var tydlig, men jag ville undvika sådana diskussioner. Det är inte min grej. Jag skrev till slut, att jag bara är en vanlig knäppskalle, som försöker förstå vad som faktiskt står i t.ex. Bibeln. Då lägrade sig det politiska lugnet.

Nyligen dök det upp en ny kommentator. Förutom att han är övertygad anarkist är han nog lite buddhist. Han intresserar sig också lite för UFOn. Jag läser hans blogg och även en del bloggar på högerkanten. Jag förundrar mig över hur olika man kan se på världen. Det är faktiskt fascinerande vilka problem de har med verkligheten.

Men jag blev nyfiken. Anarkismen har jag hört talas om, men jag vet inte mycket om den. Jag läste i hans blogg för att få ett hum om ämnet. Googlade också, men inte så mycket. Ytligt. Det är inte min grej, även om jag förut varit mer politiskt intresserad.

En anarkistisk blogg

Min anarkist har angripit Taiwan som varande en skurkstat styrt av USA. Ja, USA kan anklagas för en hel del, det kunde jag hålla med om. Så beskrev han Ukraina som en fasciststat som hindrades i sina onda avsikter mot utbrytarrepubliken Donbas av Putins Ryssland.

Det förvånade mig, att han tog parti i den konflikten. Jag antog i min enfald, att han utifrån sin ideologi skulle se två plutokratiska kleptokratier i kamp. Varför tog han ställning? Det frågade jag, och då blev han tydligen sur. Eller arg. Eller rasande. Jag är uppenbarligen en politisk fuling.

Problemen är tydligen två. Ett att NATO stödjer Ukraina. Det bevisar tydligen att Ukraina är skurk. Två att Donbas är ett anarkistiskt samhälle – idealsamhället. Jag blev paff. Det hade jag aldrig kunnat föreställa mig.

Som sådant räknas bland andra även kurdernas Rojava. Även Pentagons generaler gillade Rojava. De blev ju riktigt sura på Trump, när han beordrade dem att överge kurderna. Nu får jag inte ihop det: Stödjer NATO en stat, så är den fascistisk, men stödjer Pentagon den, så är den anarkistisk? Men det är Putin som stödjer Donbas, inte Pentagon.

Under mitt grubblande googlade jag även på skurkstaten Taiwan. Då hittade jag Audrey Tang, taiwanesisk minister. Hen (obs!) är medlem i regeringens motsvarighet till brittiska kabinettet. Hen är anarkist! Hon har IQ 180, vad nu det kan vara till för hjälp, om hen skall övertyga sin ideologiske frände i Sverige, om att hen inte är fascist.