Etiketter

,


Det säger sverigedemokraten Richard Jomshof om Islam. Men avskyvärd var även den kristendom, som visade sig i Torsåkers socken, Ångermanland, år 1675, då 71 personer, varav 65 kvinnor, 2 män och 4 pojkar halshöggs och brändes på bål för häxeri.

”En avskyvärd religion”, säger jag om den kristendomen. Därmed uppstår problem hur Jomshofs ord skall bedömas. Vi säger exakt samma ord. Och IS och annan Islam har tagit död på fler än 71 personer. Det har kristendomen också.

Nu framgår väl tydligt, att vi inte bedömer folk utifrån vad de säger, utan utifrån vad vi anser att de menar. Det blir som bibeltolkning. Sannolikt blir vi själva bedömda på samma sätt. Det spelar då inte så stor roll, vad vi faktiskt säger och menar.

Om vi dessutom har svårt att uttrycka oss och inte så gärna lyssnar på andra, så får vi en alldeles normal politisk debatt med skrik och upphetsning. Jag läser just nu på nätet ett nummer av Humanisten. Där, och även i andra nummer, talar de också om avskyvärd religion. De tycker alltså som Jomshof, men det är det ingen som säger. Jag betvivlar att humanisterna själva anser det. Så frågan blir: Hur skall vi tala med varandra?

Vad Jomshof egentligen menar, vet jag inte, men det oroar mig lite. Många har dock sin tro om saken. De engagerar sig åt det ena eller andra hållet. Det är också oroande.

För övrigt, är det i Myanmar det finns avskyvärd buddhism? Fråga rohingyerna! Och hur är det med den avskyvärda konfucianismen? Men fan och uigurerna i Xinjiang vet om Xi Jinping är konfusian.

Det är kanske mindre våra läror än vi själva, som är problemet. Vi kan ljuga med hjälp av vilken lära som helst. Då får uttrycket en bra lära den för ateister rätta innebörden.