Etiketter

, , ,


I Lingvistbloggen har en Susanne Vejdemo skrivit om konstspråk. J.R.R. Tolkien skapade flera sådana, t.ex. alviska Quenya och Sindarin.

Men inte bara han! De påhittade språk, dvärgspråket och orchernas språk, som han bara antydde, har av andra ut-vecklats till fullödiga språk. Tolkien hade även sprungit på någon, som helt självständigt roade sig med att skapa ett eget språk.

Min fundering är hur länge detta pågått? Mänskligheten har alltid skapat nya språk, men då tänker vi oss en evo-lutionär utveckling under generationer. Det är ju det ling-visterna tror på, när de skapar sina lagar för språkens ut-veckling.

Lingvistiken är då en tro, som kanske gäller ibland. Men vad hände, om en hövding för 50-70 tusen år sedan hade samma läggning som Tolkien?

Språket finns ju i våra gener. Och språkintresset har i Tolkens och hans efterföljares fall varit förknippat med intresse för myter och sagor. Professor Yuval Noah Harari menade ju, att det var när vi fick förmågan, att tro på det som inte finns, som vi fick förmågan att organisera oss.

Är detta språkskapandet normalt? Har det alltid varit så? Tolkien blev en ”profet” vars skrivande blev normerande. Fanns det någon för 70.000 år sedan, som skapade de heliga ord, som nu är spridda över världen?

Exempel: Det indianska chimufolkets mångud Si och och gudaorm Chan, samt Mesopotamiens mångud Sin och gudaorm Shan? Sådana här saker (det finns mer) har jag pekat på förut.

Det senaste om indianerna var på en sida om genetik. De var cirka 100 stycken, som passerade Berings Sund för 13.000 år sedan. Fysiskt ansträngande! Då hade de med sig orden och myterna.

Tolkien var intelligent. Då får vi anta, att även hans före-gångare var det. Och på TV har jag sett föreläsare påstå, att hjärnan mår utmärkt och tillväxer av fysisk träning och gymnastik. – Gå från Asien till Amerika! Eller för den delen gå från Afrika till Europa!

Hjärnan krymper av bibelstudier i munkcell och av sådant här filosoferande på stolen framför datorn. Undrar om jag fortfarande når upp över IQ100? Numera känns det sällan så? Jag kan i alla fall be: ”Give me that old time religion!”

Med tanke vad som skapats på den grund våra förfäder lade för 70.000 år sedan, och hur fort det nu ser ut att gå helt fel, måste förfäderna ha varit intelligentare än vi.