Etiketter

,


clinton-trump-clowns

Snillen och dårar

Hur många finns med samma intresse som jag för människans grubbel och våra förfäders sätt att tänka och förklara världen? Som försöker förstå hur människor tänkte för länge sedan? Med intresse för historia och våra föreställningars rötter?

Det kan ju vara ett sätt att träna sig, för att förstå hur människor tänker idag. Det kan ju vara viktigt. Kan man sin historia, så blir man inte överraskad över att världen är fylld av en blandning av allt mellan snillen och dårar. Så har det ju alltid varit.

Nyttiga idioter

Det är visserligen politiskt korrekt att tro väl om andra och lita på dem, att tro att det går att lösa alla problem med förnuft. Politiska lösningar, sade mr Chamberlain och flög med franske Daladier till München 1938.

De ville vara pragmatiska. De andra var ideologiska, styrda av sin tro. Tro är ofta galenskap. Tyvärr är galningen ofta smart.

Och så jag

Tron kan vara ateistisk, religiös, filosofisk eller rena dumheterna. Ofta kallas tron politisk. Som i München den gången. Många analyserar de system av tro som finns. Jag har gett mig på forntida idéer. Spåren av dem finns ju kvar i våra språk, och får oss att säga många egendom-ligheter.

Mitt paradexempel: Lägg blicken på bordet och säg hur den ser ut! Inte bordet, då hade jag skrivit det. Nu skrev jag ”den” – blicken alltså. Nytill-komna läsare kan här även få veta hur blicken låter. Bloggens första inlägg. Här är mer om den. Det finns mer att läsa om den.

Medvetandets lysande sol har du fått av denna egyptiska gud. Blicken är en giftig sak hos medvetandet, som politiska kombattanter försöker ta död på varandra med.

ra-solguden-jpg

Kunskapens frukt – troligen från en amerikansk snabbmatskedja

När det är skarpsinnigt, är det en välsmakande anrättning för intellektet. Kunskapens sötaste frukter, som vi petar ned från trädet med blicken.

Som sagt, jag söker andra som letar dem. Då hittar jag sådant här. Jag har sett den och annat sådant flera gånger förut, men jag blir deprimerad av det. Andra vet jag blir rasande.

Jag kan inte förmå mig till att läsa mer än små bitar av en artikel som heter ”Konspirationsteorier i Bibelns ljus”. Samma sak med en artikel om att utomjordingarna inte var med om syndafallet och därför är utan arv-synd. Jag mår inte bra av att tugga sådan frukt.

Ett glatt budskap

Det är risk att jag misstar mig, när jag inte kan läsa en blogg ordentligt. Någon annan får väl göra det och tillrättavisa mig om jag dömt fel. Jag ser att denna mycket kristna sajt hoppas på the Donald, men det ser jag som ett intellektuellt mycket mindre fel än att göra teologi av flygande tefat.

I den där bloggen finns verkligen tro. Och någonstans i den såg jag att Trump vunnit alla debatter och leder i alla riktiga mätningar.

(Inte för att jag tror på Helvetet, men jag kan nog få ateister att vilja tro, om jag säger, att där måste de stora syndarna gifta sig med varandra. Jo, jag ändrar mig. Jag tror, jag tror, jag tror …!  Jag blir skadeglad av tro. Evangelium = Ett glatt budskap.)

Hur man får hedningarna att smäda Gud

De som blir rasande, kallar sig ateister eller skeptiker o.dyl. De ger sig på hela ämnet. Det är som att säga, att alla X är sådana. X är precis vad som helst: barnhem, etnisk tillhörighet, bilhandlare, män, kvinnor, politiker, hund-ägare m.fl.

Vänsterfolks ilska dämpas av glädjen att kunna bunta ihop högerfolk med dessa tankar om arvsynd, Gud och Bibeln. Förmodligen blir därför högerfolk mest upprörda, oavsett om de är ateister, skeptiker eller kyrk-folk. Oavsett vänster/höger är det viktiga om det finns en förmåga till intellektuell värdering.

Har du inte den förmågan, går det inte att prata med dig. Då är du både bak och fram och upp och ned och därtill ut och in, och det är värre än att vara både höger och vänster. Samtidigt.

Själ och ande

Jag tror att jag här har ett exempel på skillnaden mellan medvetandets två delar, mellan själen och anden. Själen är den som utför intellektuella akrobatkonster. Den har kunskaper, minne och intelligens. Den bubblar av prat. Sådant gör inte anden, den känner och värderar i stället.

Om anden säger något, så är det inget intellektuellt. Det är i stället: ”Huvva! Fy! Usch! Blä! Uähg! Tvi!” Anden känner och värderar! Till skillnad från den själiska räknemaskinen kan den älska. När den är oren, kan den hata.

Fast det här är ett gammalt problem

Trots andens avsaknad av intellektuell kapacitet, är den oundgängligen nödvändig för intellektuell verksamhet. I NT klagas det bittert över dem, som enbart är själiska. Saknar människan ande, märker den grubblande själen inte om dess ord stinker.

Bibliskt Trumpspråk från 1917

Det är bäst att läsa om det i 1917 års trumpiska översättning: ”Men de oandliga käringfablerna må du visa ifrån dig” (1 Tim 4:7). Utan ande blir det fabler (2 Tim 4:4). 1981 fick Paulus inte längre säga käring, frågan är om han någonsin sade vare sig käring eller oandligt.

Bibel 2000 är mycket blekare. Därför tar jag även Judasbrevet vers 19 från Bibel 1917: ”Det är dessa människor som vålla söndringar, dessa som äro själiska och icke hava ande.” Bibel 2000 påstår att de är jordiska! Det grekiska originalordet är psychikós (= jordisk??). Trumpen undrar jag om Donald var inblandad i båda bibelöversättningarna. Fast den senare förvrängningen kanske är Hillarys specialitet.

Och det har inte blivit bättre

Jag blir ibland lite bekymrad över den allergi, som många uppvisar mot filosofiskt grubbel. De kallas ateister och skeptiker och brukar tillhöra föreningar som ”Vetenskap och folkbildning”. Men jag har lättare att förstå dem än de som fabulerar över UFO’n i Bibelns ljus.

Rodna mänsklighet!

Vad tycks om detta: ET landar för att ta kontakt, och de första som knackar på ufo-dörren är ett par Jehovas Vittnen. – Huvva! 

ET är inte sugen på starkt

220px-george_adamski_ship_1Den tidige ufologen Georg Adamskis tefat, i vilket han flög till Venus. Jag läste tidigt, att det var en gatlykta för gas. Den fanns i 30-talets Berlin. Kvasireligiösa böcker om saken diskrediterade tibetansk buddism. Visserligen fel religion för sådant, men Dalai Lama borde ha utfärdat en fatwa mot Adamski.

I tidiga ungdomen fascinerades jag av UFO. Tonåringen hade läst mycket redan som elva, men trodde lite. Jag lade dock märke till att somligas tro var religiös som sjutton. Jag såg bara som en ”kul grej”. Visst, UFO’n kan väl vara möjliga, men att göra hallelujakyrka av alltihop var oacceptabelt.

Jag började stillsamt dra mig ur det där föreningslivet sedan jag kört ut ett par kompisar till skogen i ett snöoväder. De hade läst, att de bästa UFO-observationerna gjordes i dåligt väder. Då smög sig tefaten ned, när de inte trodde att någon (Jehovas Vittne?) skulle se dem.

De hade beställt taxi att komma och hämta dem vid en skogsväg tidig morgon. Jag vägrade, trots flaskan de hade med sig. De såg ingenting, trots flaskan. Så en sak vet vi: Finns han så är ET inte sugen på starkt.

Somliga menar kanske, att det suget är arvsynd. I så fall är jag en utom-jording. Oj! Nu ringer det på dörren!

Annonser