Etiketter

, ,


Intressant forskare. Hon tycks närapå ha blivit omslags-flicka på olika vetenskapliga publikationer. I New Scientist ställs frågan, när började vi med abstrakt tänkande och konst?

f90e60dda1de661c95eeb11775c76d30568cd3d5_2880x1620

Vad skall man tro om detta?

Genevieve von Petzinger heter en paleoantroplog vid University of Victoria, British Columbia, Canada. Hon har hamnat i National Geographic m.fl. publikationer pga sin forskning.

Hon har ägnat sig åt Frankrikes och Spaniens istida grott-målares ”klotter” omkring djurbilderna. Ingen har förut brytt sig om det.

Hon har så småningom hittat sammanlagt trettiotvå geo-metriska figurer. Många, eventuellt de flesta, har före-kommit under tiden från 40.000 år sedan till 10.000 år sedan. Många tecken är spridda vägen mellan Europa och Australien.

32-symbols-von-petzinger-600x390

Googlar man på hennes namn får man många länkar att läsa. Många. Det här intresserar många, och bland dem gör man jämförelser mellan dessa tecken och skriftspråk uppfunna långt senare. Här är ännu en sådan länk.

Ett grafiskt kommunikationssystem, som fanns i Europa under 30.000 år, men som kanske följt med från Afrika, eftersom det även spritt sig till Asien och Oceanien.

En länk till ett föredrag av henne textat på svenska. Den länken finns även i rubriken under bilden av henne.

Det här pekar mot, att våra förfäder var kulturellt mycket mer intressanta än vi trott. Även om det inte var ett alfabet, ser jag det som ett stöd för Gimbutas. Skrift-språket kan mycket väl ha uppfunnits inte bara två, utan flera gånger.

Hur många gånger har kultur och civilisation uppfunnits och gått under i istida klimatkatastrofer med drastiska förändringar av livsbetingelserna?