Etiketter

, , ,


Vad är synd?

Ett mycket populärt ord i religiös debatt är ”synd”. Folk tycks ha bestämda åsikter om vad som är synd, men hur definieras synd? Det finns syndkataloger, där all möjlig synd räknas upp (t.ex. mord och korta kjolar).

Ett tillstånd av orenhet?

Men i andra sammanhang är synd ett tillstånd du befinner dig i. Det är en sorts rituell orenhet, som kan avlägsnas. Orenhet tas bort med rituella tvagningar. Uppslagsdelen i Bibeln redogör för denna syndighet, som tvättas bort med tvål och vatten.

Mord och korta kjolar skall alltså tvättas bort?

Plågas syndaren?

Men det stämmer inte alltid. Om vi läser i Gamla Testamentet om Sodom (1 Mos 18:20) får vi veta, att klagoropet till Gud från staden var starkt. Men vem skrek? I Bibeln står att männen i Sodom, alla utan undantag, omringade Lots hus och syndade svårt. Det fanns ingen enda rättfärdig!

Syndare tycks ha på Gud ropande själar. Vi kan vara besatta av plågsam synd, som får oss att t.ex. våldta. Och är du besatt av syndens demoner skall du brännas! Det hjälper dig inte, att din själ skriker när du syndar.

Kortkjoliga flickor får skylla sig själva. De har själva satt på sig. Dem kan vi våldta och bränna med cigaretter. Om demonismen hänger på dem skall de ju brännas! Sen skall de sitta i domstolen och försvara sitt syndiga uppträdande, klädsel och utseende. Vi är uppenbarligen ett mycket kristligt folk.

De märkligt syndfria (oskulderna)

I Bibelns exempel från staden Sodom var det ingen idé att ropa på pappa. Flickornas far ville ju utlämna sina döttrar till vålds-männen (1 Mos 19:8). Döttrar får ropa på mamma i stället. Lite senare i samma kapitel söp de sin far Lot medvetslös och våldtog honom (1 Mos 19:32ff).

Men de var alla tre rättfärdiga och syndfria. Såsom varande Guds oskyldiga oskulder räddade Guds änglar dem från Sodom, strax innan himmelens eld drabbade den syndiga staden.

Rulla sig i synd

I början på 50-talet fanns ännu många hästar på gatorna. Vi hade en hund, som älskade färsk, blöt hästskit. Lyckades han krypa ur kopplet försvann han till närmaste tillfälliga hundspa för inpackning medelst rullning. Nu har jag hittat något liknande, som präster och predikanter använder på samma sätt: Synden.

Jag fick just en syn från andevärlden. Hunden uppenbarade sig! Den kom in genom väggen med doften som spreds, då pappa bar den i nackskinnet från ytterdörren till badkaret.

Det spöket får ni lov att tro på! Jag såg det verkligen för min inre syn! Och hundspöket luktade på riktigt!

Jag måste prova den där rullningen. Jag återkommer.