Etiketter

, , ,


Glömska

Arkeologen Marija Gimbutas hör till dem som tror, att skrivkonsten och andra färdigheter uppfunnits och glömts bort och på nytt uppfunnits under vår historia. Det är hypoteser, men för mig känns de trovärdiga.

Begreppen själ och ande har fyllt med otaliga tankar de senaste årtusendena. Även sådana tankar glöms bort och nya skapas. Orden kan däremot leva kvar. Mitt ofta framförda paradexempel är ett av Guds namn i Bibeln, Shaddaj. Det var tidigare namn på en mångud i staden Ur, som Abraham kom från.

Vad själ och ande haft för betydelse under årtusendena kan nog vara väldigt svårt att reda ut. Jag fick min idé om en tidig betydelse hos de där två begreppen, en gång när jag såg bilden av ormgudinnan från Kreta. Den bilden har jag haft med många gånger.

knossos21c-2

Stenarna på Gotland

Den överensstämmer ju med bildstenen från Smiss, som jag också visat här flera gånger.

ormgudinna

Den finns på Gotlands museum tillsammans med många andra sådana, den här t.ex. Länkarna leder till åtskilliga andra intressanta bilder, som Bernt Enderborg tagit av Gotlands kulturhistoriska skatter.

Det är egentligen märkligt, att vi har så mycket sådant bevarat här uppe i Norden. Det här har kanske varit ett lugnt hörn, dit olika tiders alla talibaner inte i samma omfattning som på andra håll rensat bland ”hedniska” symboler.

Både egyptier, romare och kristna förintade minnena av avskydda personer och läror. Det gällde faraoner och deras tro (Echnaton och hans solkult), makt-kamper i Rom och heretiker i kyrkan. Det förekom väl här också, men kanske inte i samma omfattning.

Hur unika är våra skatter egentligen? Kanske de är riktigt viktiga. Titta noggrant på den här bilden och fundera! Och följ mina länkar till Gotland! Klicka vidare och titta på de andra sakerna!

2667

Solguden

Är virveln en bild av solen fylld av ormar? Jämför bilden på länken med den här av den egyptiske solguden!

 

ra-solguden-jpg

Ormen är blicken, som vi sträcker ut och petar på det vi betraktar. Den är vårt medvetandes organ, vår själ. Solguden har oändligt många blickar, det är det vi ser på den gotländska virvelstenen. Solguden ser allt! Vi får kanske blicken till låns av honom. Men han vill ha tillbaka den när vi dör.

Med idén om det osynliga och ormlika organet blicken kan vi spekulera mycket om forn tro. Vi får ihop en massa hypoteser, som verkar logiska och rimliga. Utan blicken har vi väl egentligen inga hypoteser alls, bara frågor.

Soldyrkare tros vi visst ha varit under bronsåldern. Asaguden Heimdal, det har jag nämnt förut, tros kunna ha en förhistoria som solgud under bronsåldern. Rig är ett annat namn på honom, som på sanskrit, ett annat och riktigt forntida indoeuropeiskt språk, betyder medvetande, d.v.s. den seende och tänkande.

Om du googlar på bärnstensvägen och väljer wikipedia, får du reda på att det gick en rejäl handelstrafik ned till Medelhavet redan 1600 f.v.t. Då är du i ormgudinnornas tid. Väljer du sedan engelska som språk, hamnar du på en sida där du får reda på att Thutankamon i sin grav hade bärnstenssmycken på sig. Från Östersjön!

Vilka bodde då här?

De germanska folken formades troligen under de sista 500 åren f.v.t. De slaviska folken kan vara en avknoppning av germanerna. Eller också formades de samtidigt, men de framträdde inte förrän ca 4-500 e.Kr., då de tycks ha spritt sig från området vid Karpaterna.

Språkligt lär germaner och slaver vara närmare släkt med varandra än med de romanska folken. För 3600 år sedan existerade inte uppdelningen. Vi var indoeuropéer och kanske mycket annat, som inblandat så småningom formade de senare uppkomna folken.

Det fanns även föregångare till samerna och finnarna, vars språk innehåller spår av koreanska, men de nuvarande folken fanns inte. Vi vet egentligen inte vad som fanns. Vi vet inte, om indoeuropéerna hade invandrat i Sverige redan då, eller om de gjort det drygt 1000 år tidigare. Vi vet egentligen ingenting.

Givetvis är vi dock släkt med den dåvarande befolkningen, men rejält utblandade med senare invandrare. Men goternas härjningar i mixern Europa kanske gör oss mer släkt med nutida spanjorer. Det kan vara ett vågat antagande, men vem kan bevisa motsatsen?

Östersjöns Kreta

Mykene, Syrien, överallt har man hittat bärnsten. Idéer kom nog tillbaka hitupp med betalningen. Vilket intryck Egypten måste ha gett på de nordbor som tog sig ända ned! Inte glömde de bort den resan! Och vad berättade de när de kom hem?

Och exakt var kom de ifrån? Kanske från en ö. Det finns anledning tro att de första kulturerna och organiserade samhällena uppstod på för tekniskt primitiva fiender skyddade små öar. Sedan utvidgade man sina samhällen genom att söka sig uppför floder.

Då kan Gotland och de danska öarna ha varit kultur- och maktcentra i vår samhällshistorias början. Gotland som Östersjöns Kreta? Nu tror ni jag är galen lokalpatriotisk gotlänning, men där har jag faktiskt aldrig varit, så det är ingen idé att åberopa kretensaren Epimenides (600 f.v.t.), berömd för sitt yttrande, att alla kretensare ljuger. Det bör ju då gälla även de i Östersjön.

Tog gotlänningarna sig till Egypten? Det finns en sorts ovilja att tro sådant bland historiker. Man beskriver hur handelsmännen tar sig över Alperna till Norditalien (eller en östligare väg till Svarta Havet) och där säljer sin vara till köpmän, som för dem vidare över Medelhavet.

Medelhavets nordbor

Men andra historiker berättar att nordbor slog sig ned och skapade en liten stat vid Egeiska Havet. Den utplånades ganska sent av romarna. Nyligen dog den siste, som talade lite av det språket. Därför vet vi bl.a., att ordet för ”en god man” hade stor likhet med namnet Balder.

Jag undrar om det var DN eller SvD, som för många år sedan hade en artikel om de där norditalienska nordborna? Är det någon som har en länk i ämnet?

Det är beklagligt, att inga språkforskare under det götiska 1800-talet åkte ned och dokumenterade det språket. Det hade kunnat ge en del kunskap om det språk och den tro som ersattes av nordgermanskan och asaläran strax under folkvandringstiden.

Folkvandringstiden ligger närmare oss än (med början för drygt 1600 år sedan) än den tid då vi vet, att bärnstenshandeln hade börjat (ca 2000 år före hunnernas anfall och därav följande folkförflyttningar).

Nordborna ville förmodligen inte låta mellanhänder ta vinsten. Och de var säkert nyfikna och äventyrslystna. Samarbete var OK! Men det innebar att många for vidare! Söner till viktiga handelsmän blev välvilligt omhändertagna av lokala affärspartner och gjorde bildande studieresor.

Vi behöver bara tänka, att dåtidens människor var som vi. Då stannar man inte vid norra Medelhavets strand. Och då blev det resor till Kreta, Syrien, Babylon och Egypten. Det påstås, att man på den tiden (före Moses) kunde köpa hebreiska slavar i Egypten.

Vilka låneord fick vi då? Vilka gudar? Vilken filosofi? Oj, vad mycket frågor. Kanske skall någon egyptolog studera de gotländska bildstenarna. Även om de inte är gamla som pyramiderna, kan idéerna på dem vara det.