Etiketter

,


44013-2033-sbkcv-a

Om attityderna

Attityderna, även och inte minst de sjuka, är våra härskare. De styr vårt upp-trädande och våra handlingar. Förnuftet är en slav, som lydigt hittar på vilka lögner som helst, för att motivera och försvara dem.

Attityderna är rasistiska, religiösa eller ateistiska. De är homofobiska eller homo-fila. De är misogyna eller feministiska. De tänker inte själva, de beslutar, sedan motiverar förståndet besluten med en ibland halsbrytande logik. Attityderna är våra program, och styr hur vi tänker. Attityderna kan ibland vara bra, men just nu tänker jag mest på de dåliga. Sådana gör att vi kan beskrivas som felprogram-merade.

I datavärlden talas om buggar. Bug översätts av Google bl.a. till vägglus, bacill, defekt och fix idé. Bug kan även vara insekt, mal och fluga. Bibelns Beelsebul (Matt 10:25 m.fl.), Flugornas Herre, har skickat dem att besätta oss. Det ger oss bra invektiv: ”Du är besatt av onda andar!”

Anden är villig men köttet är svagt

I antiken talade man om onda andar på fullt allvar. Det fungerar ju som synes riktigt bra, rent praktiskt! Det är det jag bloggat om, bland annat här. Vi har en egen ande, som kan bli sjuk p.g.a. dåligt sällskap, och vi har en själ (tänkaren i oss). Den grubblaren betecknas ibland med det grekiska ordet sarx (som betyder kött), och som är svag. Anden är starkare och villig, men själen är inte bara svag, den är ofta även feg.

Att vara något (svensk, religiös i någon form, ateist, monarkist, i något avseende eller riktning vara konservativ, liberal eller radikal) är inte att tänka på ett visst sätt. Det är att tänka hur som helst, för att försvararna sina nationalistiska, religiösa, filosofiska, fåniga, politiska, aggressiva och andra attityder.

Jubileumsåret

I år är det 100 år sedan Första Världskriget bröt ut. Det är 75 år sedan Andra Världskriget bröt ut. Det är 90 år sedan Stalin tog över efter Lenin. Det är 80 år sedan den tyske presidenten, fältmarskalk Paul von Hindenburg dog, och Hitler slutgiltigt blev Der Führer.

Vad det än var som styrde historien, så inte var det förnuftet. Fan var lös och folk var besatta av sina attityder. Onda andar! – Vidskepelse? OK! Men de orden är bäst på att beskriva verkligheten.

De besatta

Attityderna är våra inre profeter. Som besättande bibliska demoner är de ofta berusade, spyende och skitande på det sätt Jesaja berättar om (Jes 28:7). De svarar för våra värderingar och ger oss möjlighet att svara på frågan, varför älskaren av den bruna färgen, den av koprofili besatte Adolf Hitler, var den enda människan i världen, som den av paranoia besatte Josef Stalin fick förtroende för.

Förnuft och logik borde ha sagt honom, att den mannen går inte att lita på. Men Stalin vägrade tro på sin säkerhetstjänst, då den varnade för ett tyskt anfall. Men attityder är inte förnuft och logik, de styr över förnuft och logik. Stalins karriär visar, att hans attityder hade mycket intelligens och logisk skärpa att förtrycka.

Högfärd och förakt är attityder

Den överlägsna intelligensen föraktar den dumma massan, som styrs av tro på kärlek, vänskap eller andra dumheter. Inget sådant har verklig existens för den som vet att allt är bara och ingenting annat än.

Högfärd och Förakt är mycket viktiga ord, för att beskriva de här attityderna. Skriv dem med stor bokstav. Gör dem till namn på två demoner från Helvetet. Säg sedan att de två har besatt otaliga fler människor än Stalin. Vem tror, att det bara var Hitler, som också var besatt?

Hitler lät döda sin kamrat, SA-chefen Ernst Röhm, därför att han var en vän som Hitler måste dela för mycket makt med. Då såg Stalin en själsfrände, en annan övermänniska, en som med sina handlingar bekräftade och legitimerade hans egen självbild. Stalin såg sin spegelbild och blev kär.

Att älska sig själv

När denna i och för sig nödvändiga kärlek når en sjuklig nivå, kallas den narcissism. Det är en psykisk folksjukdom, som åtföljs av en abnorm känsla av betydelse och överlägsenhet. Då använder människor ord om sig själva, som de ger betydelsen übermenschen. Orden kan vara svensk, tysk, ryss, jude, muslim eller huti/tutsi. Även bildad, adlig, from och rationell förekommer, förutom många, många andra.

Ett av Stalins misstag var att inte inse, att Hitler faktiskt trodde på sin rasrena ideologi om övermänniskan. Det borde Stalin ha begripit, eftersom han själv hade en liknande tro. Det var dock inte Hitlers rasrena idioti, utan en som bara var ren.

I princip gällde Stalins tro bara honom själv, så Hitler var i jämförelse riktigt vänsterradikal, när han gav många millioner andra människor utöver sig själv värde. (Logiken blir som sagt ibland halsbrytande.)

Stalin styrdes av samma kärlek, som styr alla, den till oss själva. När vi sedan ser våra egna attityder hos någon annan blir vi kära. Kärleken drar lätt ur sladden till förnuftet, varvid hela apparaten stoppar upp i ett fånigt leende.

images-15

Hat i stället för kärlek

Vi kan hata också. Då ser vi hos andra, det vi avskyr mest hos oss själva. Vi ser vår egen skam i någon annans ord och handlingar. Plågsamt! Hur dum får man vara egentligen? Stalin lärde sig hata Hitler.

Annonser