Etiketter

,


Det är något skumt med berättelsen om Noa och hans ark. 

När Jesus berättar om ”Dagen Som Kommer”, den som även kallas Den Yttersta Dagen eller Människosonens Dag, hänvisar han till berättelserna om Noas ark och Sodoms och Gomorras undergång (Luk 17:26).

Det senare verkar ju rimligt. Stjärnorna skall falla och Jorden gå under, en riktig kosmisk katastrof. Sodom och Gomorras undergång, då eld föll från himlen, var en liten försmak av ”Det Stora Slutets” Big Bang.

Men den smällen uppfanns under perioden 95 – 397 e.Kr. Dessförinnan betydde ordet apokalyps ”avslöjande”. Det står i Wikipedia och i alltombibeln.se. Paulus skrev, att han hade en apokalyps av/genom Kristus (Gal 1:12).

Troende vill gärna översätta apokalyps till uppenbarelse. Men då blir det lätt Jesus som uppenbarar sig. Enligt alla Paulus förklaringar i Bibeln handlar avslöjandet om ”allt”. Allt skall uppenbaras för oss! Vi får bland annat veta allt om oss själva och vad vi ställt till med. Då brinner vi!

Brinner gör vi inte i Helvetet. I myterna beskrivs det ofta som en kall plats. Exempelvis utgick den fornnordiska mytologin från en kall verklighet. Vi skulle kunna tala om en allegori för brist på känslor, empati, kärlek, samvete, skönhet och diverse andra värderingar.

Häruppe hette både dödsriket och dess hemska gudinna Hel. Namnet Hel betyder dölja. Andra delen av ordet Helvete är egentligen vite, idag bara ett bötesstraff att betala. Innebörden är nog inte, att straffet är dolt. Straffet är att Verkligheten eller Sanningen är dold.

Apokalyps innebär alltså ett slut på straffet. Religion betyder ju ”Det i materien fängslade medvetandet”. Re + ligare. Medvetandets ljus (Ra) + binda på latin. Men du stackars jävel! Du har inte uppfört dig väl i fängelset, och du riskerar påbackning! Och det går somliga och hoppas på! Återfödelsen! Helst som gängledare.

Hela världsundergången på Yttersta Dagen är ett tidigt kyrkligt påhitt, som Jehovas Vittnen i senare tid tagit till sig och förkunnat. Denna lära har ingen anknytning till Jesus och hans ord.

Sodom och Gomorra var definitivt ett ganska begränsat område på vår Jord, och handlar troligen om tankebygg-naderna i en dåtida subkultur med dålig moral. Det var den Abrahams bror Lot hade bosatt sig i. Förresten, vad hade Gud för sitt arbete? Sådana städer växer som svampar ut jorden.

Läser man hela stycket om människosonens dagar, är det dessutom till stor del obegripligt (Luk 17:20-27). Och för Paulus var som sagt denna betydelse av ordet apokalyps okänd.

Jesus enligt Lukas: ”Som det var i Noas dagar, så skall det bli … den dag då Människosonen uppenbaras.” På grekiska med latinska bokstäver: ”Kata tauta estai e emera o uios tou anthropou apokaluptetai” (Luk. 17:30). Men Noas öde var ju att leva vidare. Det var antagligen för att han söp, som straffet förlängdes (1 Mos 9:21).

Kan innebörden vara ”… den dag då människan avbeslöjas”? Då tänker jag helt allegoriskt på en bak och framvänd burka med ögonhålen i nacken.

Den berömda skolkrian löd: ”Själv vansinnig och omgiven av dåliga rådgivare, kan jag inte annat än beklaga Erik XIV.” Även jag blir vansinnig över att inte ens den där Himmelens Konung kunde hålla sig med bättre rådgivare. Mot dumheten kämpar även gudarna förgäves. Och dum-skallarnas text påstås vara helig och ofelbar.

images-28Konungar med dåliga rådgivare.
images-9

Det är ett problem i vår historia. Men det får någon annan därav vansinnig blogga om. Jag skall fortsätta med nästa planka i Noas ark.