Etiketter

, ,


Växterna står alltså för kunskaper och idéer både i forntidsmyternas allegorier och i vårt nutida vardags-språk. Tugga grammatikens regler och tyska glosor! Glöm inte att även tugga multiplikationstabellen!

Enligt PISA-undersökningen tycks Sveriges elever ha blivit religiösa. De lyder Guds befallning att undvika kunskapens träd.

Skicka dem till kyrkan! Låt ogudaktiga präster predika, att de inte skall bry sig, att Bibelns Gud förbjuder ätande av det trädets frukt!

Prästerna pryglade en gång i tiden in Luthers katekes i folk. Det är helt i strid med Guds befallning. Prästerna måste således vara experter på antikonfessionell under-visning.

Problemet med kunskap är insikten om misstag. I förrgår trodde du, att du gjorde rätt, då du hängde negern. I går åt du av kunskapens frukt. I dag förgås du av samvetskval. I morgon har du lyckats slå ihjäl ditt samvete och mår åter bra.

Men, som det heter, då är du andligen död. Det hade varit enklare, att fortsätta vara apa. Det var du som var det, och det var du verkligen! Och med dött samvete, död empati och död kärlek är du det återigen.

images-14

Men kan insikt om gjorda stavfel orsaka sådan skam och samvetskval, att vi dör på det sättet? Vi måste nog bli bättre på hårklyverier, om vi skall fatta något.

Annonser