Etiketter

, ,


images-12

Sagan om Elektronen Elvis

Det var en gång en elektriker, som ville lära sina barn lite om det han sysslade med, så han skrev en saga om elektronen Elvis. Det blev en rund figur i kortbyxor och rutig keps.

Elvis for omkring i ledningar, lekte med magneten Magnus och med ringklockan Inger. I övrigt behöver vi inte veta mer om sagan, än att den förklarade elektricitetsläran riktigt bra för barnen. Den var på så sätt helt korrekt.

Vid mötet med sagan visade barnen upp helt olika attityder mot den. Storasystern Sofia förstod direkt ”det dolda budskapet” och lärde sig sagan ordentligt, men en av hennes bröder, en stöddig Bror Duktig blev arg, ja han blev rasande och förklarade högljutt:

– ”En elektron i kortbyxor! Och med rutig keps! Vilken j-a skit! Jag tror inte på elektroner!” Det var hans attityd.

Fåneriet om elektronen i kortbyxor och keps retade upp honom. Ilskan blockerade förmågan att se och ta till sig sagans budskap: elläran. Han vägrade läsa en enda rad ur den, men visste ändå, att den bara var strunt. Systern skrattade, och även pappan var glad, men det var för att han hade fler söner.

En av dem lärde sig sagan fram- och baklänges. Han tolkade den på samma sätt som sin bror och blev också upphetsad. Men han blev det på ett helt annat sätt än brodern och ropade:

– ”Hej Elvis! Jag vill också vara ett strålande ljus för världen och leka och blixtra i himlen hemma hos Det Stora Dundret! Vilka vill följa med mig dit upp? Bli vän med Elvis! Halleluja!”

Bror Duktig svor av ilska, Sofia grät av skam, och pappan skrev ett nytt testamente för att rädda familjeförmögen-heten.

Brodern med den exalterade attityden gestikulerade vilt, när han blev så där högljudd. Flaxandet med armarna gav honom namnet Flax.

Även elektrikerns sladdbarn lärde sig sagan, fast han inte var mer än någon meter. När han ville leka med Elvis skämdes storasyster inte alls. Tvärtom, då hon nattade honom med sagan, lekte Sofia med i hans fantasier. Den attityden tyckte hennes pappa om.

Lillebror hann bli avsevärt äldre, innan han insåg att han lärt sig elektricitetsläran utan att veta om det! Man kan lära sig mycket utan att begripa något! Det måste man kanske göra, om livet är kort, och man inte vill slösa bort barndomen.

Långt tillbaka var livet ofta kort. Man fick sällan chansen, att bli gammal och vis och till slut begripa. Men man kunde trots det föra kunskap vidare, om man bara lärde sig sagorna utantill.

Lite fina ord att lära sig:

Antonymerna esoterisk och exoterisk

Jag skrev i föregående inlägg om att det finns väsentligt och oväsentligt i våra myter. Den här sagan innehåller en beskrivning av de motsatserna. Elektricitetsläran är det så kallade esoteriska budskapet i ovanstående berättelse. Antonym (motsats) till esoterisk är exoterisk.

Esoteriska budskap påstås vara svårbegripliga, dolda, dunkla och avsedda för en inre, sluten och gärna hemlig krets av djupingar. Frågan är om det är riktigt. Ordet används dock i den betydelsen av sådana som anser sig vara en sådan elit.

Frimurarna och andra sådana sällskap, som sysslar med bl.a. mystik, ockultism, kabbala och metafysik brukar kallas och kallar sig själva esoteriska. Frågan är om det är riktigt. Ursprunget till sådana påståenden från kyrkans sida kan vara, att misskreditera esoterismen.

En del herrklubbar, med sådan som själva påstår sig vara esoteriker, misskrediterar ordet genom att hålla med kyrkan om innebörden: Esoterism är ockultism. Möjligen kan det vara fråga om exoteriska tolkningar av Madam Blavatsky, som de sysslar med.

Jag skall dock erkänna, att jag inte orkat med att studera denna berömda profet inom den yngre teosofin. Jag vill ha någon logisk ordning även i det ologiska. Jag får skylla min ovilja på mina attityder. 

Exoteriska budskap påstås vara lättillgängliga, lättbegrip-liga och ”avsedda för en större allmänhet”. Frågan är om det är riktigt. Påståendet kan vara en försköning av ett ursprungligare: ”Det här går hem hos idioterna!”

Det exoteriska budskapet i sagan om elektronen Elvis är att han har kortbyxor med hängslen och röd keps. Det finns en massa annat exoteriskt om honom. Han har bruna skor, randiga strumpor i bomull, blå kalsonger och fräknar. Ingenting av denna exoterism tillför det väsentliga i budskapet (elektricitetsläran) något.

Budskapet bakom de fina orden är alltså att det finns en andlig, intellektuell elit, till vilken du inte hör. Denna elit kan myterna i detalj. De kan deras originalspråk. De vet precis allt om vad Evis tycker om. Med tillräckligt många fina ord blir du så överväldigad, att du inte förmår se igenom texten och upptäcka elläran. Den kanske du skulle begripa. ”Eliten” begriper den inte!

De abrahamistiska religionerna judendom, kristendom och Islam är i allmänhet exoteriska. De esoteriska riktning-arna i dem har historiskt sett varit svårt förföljda. Kristna esoteriker mördades under de första århundradena, och inkvisitionen fick i uppgift att fortsätta så.

Ateisterna har fullständigt svalt den exoteriska kyrkans propaganda mot esoterismen, och kan därför alltid räkna med dess förlåtelse. De har också fullständigt svalt den exoteriska bibeltolkningen. Den gör det möjligt för dem, att kritisera Bibeln, religionen och de troende. På sitt sätt har de då alltid rätt. Exempel finns på denna länk.

Problem kan dock uppstå. Om vi leker med esoteriska tankar riskerar ateisten att råka säga något likvärdigt med att han inte tror på elektroner.

Sagan om elektronen Elvis ingår i båda mina böcker. De är två försök att presentera ungefär samma tankar. Det är ett antal år mellan dem. Ursprungligen skapades sagan för att exemplifiera våra attityder. Det är ju sådana som barnen uppvisar, och som styr dem.

Boken ”Sagan om Elektronen Elvis

Boken ”De vänstervridna gudarna” 

Observera att jag hela tiden upptäcker mina tankefel och att jag ständigt måste modifiera mina ord.

Förnuftet styr inte! Logiken är attitydernas slavinna, och gör allt för att motivera dem. Det är därför myternas allegorier beskriver vår själ som slavinna och anden som dess härskarinna.

Om du tror, att det är ditt förnuft och logik som styr dig, känner du dig själv dåligt. Det insåg GT’s författare, och de visar upp sina attityder i mytens utformning. Delvis är de riktigt förskräckliga, men det esoteriska budskapet kan inte desto mindre vara sant.