Etiketter

, , , , , , , ,


Asiens naga liknar det gamla Egyptens gudar, fast tvärtom. I stället för en gud skapt som människa med djurhuvud, är nagan en orm med mänskligt huvud eller överkropp. De har blivit populära bland nutida tecknare. Bild-googla på ”naga”! Det finns många, demoniskt hemska, söta eller sexiga. Asiens originalbilder är skulpturer i sten.

220px-Naga182

Naga är en arketypisk bild av människans själ, det är därför den fascinerar. Nya bilder av naga skapas nu i mängd inom populärkulturen.

Jag kopierar in lite om naga från Wikipedia: ”… de ursprungligen var själsväsen, de på jorden boende avlidnas själar … en mängd sagor och legender … finner sin förklaring i deras ursprungliga karaktär av själsväsen. Enligt myten är sagofågeln Garuda deras ärkefiende, som förtär dem, så ofta han kommer åt.”

Ormen är en gammal bild av själen. Fängslad med svansen i kroppen, tittar den ut på världen. I stället för en bild av farao kan vi se på en bild av solguden Ra. Solskivan på gudens huvud, symbolen för medvetandets ljus, är likt faraos panna försedd med en orm, blicken vi kan sträcka ut och lägga på det vi vill se.

Optik, ljusvågor och fotnoter, vilken faraon hade hört talas om sådant? Denna del av religionsfilosofin var dåtidens ”vetenskapliga” förklaring. Därför ser vi! Så går det till!

115px-Sun_god_Ra2.svg

När silvertråden brustit (Pred 12:6), dör vi. Ormen är fri! Nagan ger sig av. Eftersom det kan vara du, ditt medvetande, får nagan en bild av ditt ansikte. Denna gamla folkliga indiska föreställning säger dock att det är våra spöken, de som fastnat i det jordiska och inte lyckats kila vidare, som beskrivs så här.

Mediet Terry Evans Visar upp sig på TV och hjälper dem vidare. Föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) spyr galla över honom, men de kan knappast bestrida, att idéerna är gamla. Här påstås bara, att de avbildade gudarna ursprungligen skapades för att beskriva människan. Gudarna är avbilder av människan.

Vissa idéer går igen. Örnen Garuda, som i Indien äter upp naga, är Högguden Vishnus tjänare och riddjur. Djävulen, som tuggar på syndare, är i GT (Jobs bok) Guds tjänare.

VoF kommer att få skälla även sedan pyramiderna vittrat ned. Trots, eller kanske p.g.a. lite skrämmande inslag älskar vi vår vidskepelse, och nu ritas nagor typ söta mangaflickor.